Saturday, 5 August 2017

Betul ke XiaoMi Mix ni diciplak iPhone dan Samsung??

Kebanyakan smartphone sedia ada kat pasaran sekarang ni
sememangnya banyak saingan. Tapi yang mengenjutkan sebenarnya kalau
ada syarikat besar, macam iPhone dan Samsung tiru,walaupun tak banyak,
jenama smartphone yang baru nak naik ! 
 Mengejutkan, kannnnnnn????!!

Tapi, takkanlah syarikat sebesar tu nak meniru.
Sebenarnya isu ini agak panas masa Xiao Mi Mix
dah pun keluar secara rasami pada Q4 2016 haritu.
Dan kebanyakan smartphone tiba tiba berlumba lumba
keluarkan jenis spesifikasi

Related image 

Ye. Tapi tidak bermaksud meniru semata mata. Fingerprint sensor sebenarnya
banyak membantu dari segi keselamatan penggunanya lebih lebih lagi kebanyakan
pengguna lebih senang menyimpan pelbagai kenangan peribadi (pepaham jelah).

Baiklah, serba sedikit pasal Xiaomi Mix dan juga Xiaomi Mix Deluxe 18K.
Untuk yang masih belum tahu. Xiaomi Mix sebenarnya menggunakan 18 karat trim emas
untuk deluxe edition dan jenis seramik untuk storan 128 gigabyte. 

Nak sangat highlight kan kat sini, handphone ni almost anti scracth okay !!!!!

Untuk yang 128 GB ni, smartphone ni dilengkapi dengan 4GB RAM LPPDR4
manakala. yang edisi 18K, 6GB RAM nya. Agak berbaloi jika
nak dibandingkan dengan Samsung Note 8 yang bezanya 0.1 inci, tapi
sangat besar jika diletakkan bersama iPhone 7 Plus yang hanya 5.8 inci!

Bagi sistem operasi pula, Mix juga dioperasikan dengan Android yang
haptudet 7.0 Nuggat. (kalau kat malaysia lah Android ni, dah lama kena sekolahkan
pasal nama Android ni).

Lagi satu bab bateri !
Ya, semua orang suka smartphone yang tahan lama, plus bila caj je,
berapa jam je terus "Eh dah penuh!"

https://thelifeofdotkid.files.wordpress.com/2017/03/tenor-2.gif?w=768 


Kannnn!!!

Bateri Xiaomi Mix ni berkapasiti 4400 mAH (kebanyakan smartphone xiao mi
kecuali versi 4A & 4X) 4000 ke atas !!

Tapi , bila check dekat Xiaomi punya website
Tak keluar pun lagi dekat Malaysia, walaupun dah launch dekat Europe dah nak dekat
setahun. Eh lupa, Malaysia punya market....
Malas nak kabor. Dah. Kbai.
 
Post a Comment