Saturday, 13 December 2014

Nota Kecil : file / document pendive hilang

Assalamualaikum .
Untuk posting kali ini , saya nak kupas lebih sedikit tentang
file yang "dimakan" oleh virus . Sebelum tutup tirai 2014 , mari kita ambik ilmu sikit tentang virus dan malware komputer yang sedia ada .



Sepatutnya sebelum posting yang pertama tentang file yang hilang dan cara untuk recover , posting ni sepatutnya dikeluarkan bersama , tapi tulah , sibuk sikit .
Berbalik kepada tajuk dekat atas tu , seperti biasa selepas kita "plug in" penyimpan data ( USB ) , akan tertera tetingkap selepas kita klik pada My Computer .
Tapi , bila klik , mesti menggelabah habis kan sebab yang tertera pada tetingkap tersebut cuma 
"File is empty"
Kan ? Kan ?
Berbalik kepada posting lama jugak , kalau korang rasa macam tak reti lah , itu lah inilah .
Tak apa , jangan risau . Ada solusi yang agak senang dan cepat untuk di fahami .
Langkah pertama ialaah dengan klik pada orb . Orb ni apa ?
Orb ini ialah bulatan windows yang ada dekat Windows Vista & 7 . Seterusnya taip dekat kotak search situ "Folder Option" . Klik dan ikut step dekat bawah .
Ha dah setel kan ? Kepada yang mempunyai masalah seperti ini , selamat mencuba .