Friday, 18 January 2013

#ToldlessTuesday : Bagaimana sesebuah perhubungan retak?

     Straight to the point , todays #TT ialah tentang bagaimana sesebuah perhubungan itu retak dan menanti belah dengan sendirinya . Ini bukanlah sekadar cakap cakap yang tertulis akibat panas hati akibat diremukkan macam
 yang ni dah lama rasa .

Seronok rasanya bila kita kongsikan sedikit pengalaman kita bila bab bab sedih 

1.Bila pasangan mendengar cakap orang lain.
Yang ni memang. Sangat sangat selalu terkena . Diorang lah duri dalam daging dalam perhubungan yang tengah mekar . Tak kisah atas label "besties lelaki/perempuan" sekalipun , bukankah lebih elok kita bercakap hal sendiri sesama sendiri ?

2,Demanding
Terlampau bermasalah apabila harta dipastikan tinggi melambung , senang digoda goda dengan kertas berwarna. Bukan nak jadi bias terhadap kaum wanita , tapi kebanyakan wanita zaman sekarang lebih materialistik biarpun tahu mereka sebenarnya hodoh dan tidak boleh meminta itu dan ini

3.Orang lama Sailang
Banyak lelaki mahupun kaum wanita heartbroken sebab mamat/minah minah jenis macam ini lah . Sudaj ditinggal , lepas tu bila tengok orang lain , menyamarlah nak jadi kawan rapat balik . Tup tup , orang lain makan abu , orang sesenang makan ayam . 

4. Terlampau percayakan pasangan
Percentage yang sepatutnya diberikan oleh pasangan pasangan yang pernah bermakwe pakwe sepatutnya hanyalah 10percent . Korang percaya ke kalau dia cakap dia ni okay ? Kecuali kalau dia berani jujur apa dia dah buat dulu , itu lain cerita





5.Membanding bandingkan
"Cuba kau bandingkan balak kau dengan aku , dah la tak ada kereta , kau , seronok je dia mengusung hari-hari " Kau nak buat apa kena usung hari hari ? Nak bagi mulut orang makin bercakap cakap ?Jadi , kesimpulan nya kenapa kita kena membandingkan pasangan kita ? Tak dinafikan perasaan cemburu akan kemewahan orang lain akan muncul . Tapi , kenapa tak tanya sendiri , cakap depan pasangan anda macam tu ? Itulah penakut dan kebudak budakan namanya .
\


 P/S : Jangan nak bercakap anda matang . Matang tidak diukur dek mata , tapi dari mata hati . Matang tidak diukur dek perangai , tetapi pemikiran yang memanusiakan manusia .


Post a Comment